- -10%
D-Vital Forte 1000/880 90 Zakjes
Therapeutische indicaties:
D-vital 500/440 en D-vital Forte 1000/880 zijn geïndiceerd: — voor toestanden gekenmerkt door een tekort aan calcium en een aangetoond tekort aan vitamine D; — bij de behandeling van osteoporose, als aanvulling bij specifieke behandelingen in geval van een tekort aan calcium en een aangetoond tekort aan vitamine D.
Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling:
Voor hulpstoffen, zie cf.: "Lijst van hulpstoffen".
Farmaceutische vorm:
Bruisgranulaat voor drinkbare oplossing, in zakjes. Orale toediening.
Dosering en wijze van toediening:
Eerst het poeder en dan het water in een glas gieten.
Onmiddellijk na het oplossen drinken.
Herinnering: 1 zakje D-vital 500/440 = 1.250 mg calciumcarbonaat (= 500 mg Ca++) + 440 IE Vit. D.
1 zakje D-vital Forte 1000/880 = 2.500 mg calciumcarbonaat (= 1.000 mg Ca++) + 880 IE Vit. D.
Volwassenen.
Preventie van fracturen van de femurhals, onderhoudsbehandeling van osteoporose en toediening van calcium: in het algemeen: 1 g elementair calcium per dag en 880 IE vitamine D3, d.i.: tweemaal 1 zakje D-vital 500/440 per dag of éénmaal een zakje D-vital Forte 1000/880 per dag.
Opmerking: Voor de preventie van een tekort aan calcium bij volwassenen worden doorgaans de volgende dosissen aanbevolen: — vitamine D: 200 tot 400 IE (5 tot 10 mcg) per dag; — calcium: 800 mg Ca++ per dag.
Kinderen.
Calciumtekort in de groeiperiode: 500 mg tot 1 g elementaire calcium en 440 tot 880 IE vitamine D3, d.i. 1 tot 2 zakjes D-vital 500/440 (een zakje = 500 mg Ca++ en 440 IE Vit. D).?
Contra-indicaties:
Overgevoeligheid voor de actieve bestanddelen (Calcium en Vitamine D3) of voor een of ander bestanddelen van D-vital; — Hypercalciëmie; — Hypercalciurie; — Nierinsufficiëntie (creatinine-clearance < 20 ml/min); — Calciumlithiase. Weefselverkalkingen (nefrocalcinose); — Langdurige immobilisatie gepaard gaande met hypercalciurie en/of hypercalciëmie: de behandeling met calcium moet slechts bij het hernemen van de mobilisatie hernomen worden; — Overdosering met vitamine D; — Myeloom; — Botmetastasen.
Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik:
Aangezien D-vital 500/440 en D-vital Forte 1000/880 reeds vitamine D bevat, mag een bijkomende toediening van vitamine D alleen onder strikt medisch toezicht gebeuren (zie "Interacties met geneesmiddelen").
Men dient rekening te houden met de dosis vitamine D per ingenomen eenheid (440 tot 880 IE). Men dient er op te letten geen bijkomend vitamine D voor te schrijven en de totale dosis vitamine D moet gebeurlijk geëvalueerd worden.
In geval van nierinsufficiëntie moeten de calciëmie en de calciurie regelmatig gecontroleerd worden.
In geval van een langdurige behandeling en/of een nierinsufficiëntie, is het noodzakelijk de calciurie te controleren en de behandeling te verminderen of tijdelijk te onderbreken bij waarden hoger dan 7,5 mmol/24 uur (300 mg/24 uur) bij volwassenen of hoger dan 0,12 tot 0,15 mmol/kg/24 uur (5 tot 6 mg/kg/24 uur) bij kinderen.
In geval van een zoutarme voeding moet gelet worden op de aanvoer van natrium (zie "Samenstelling").
Bij patiënten die lijden aan hart stoornissen of in geval van arteriosclerose, wordt aanbevolen de calcemie te volgen (mogelijk verhoogd hypercalcemisch effect).
In geval van een leveraandoening met een mogelijke wijziging in de absorptie van calcium als gevolg.
Hyperphosphatemie (risico op metastatische verkalkingen); de fosfaatspiegel moet genormaliseerd zijn voor de aanvang van de behandeling.
Bij patiënten die lijden aan sarcoïdosis of een andere granulomateuse ziekte (grotere gevoeligheid voor vitamine D); bij deze patiënten moet men regelmatig de calcemie en de calciurie controleren.
Hyperlipidemie (mogelijke toename van verhoogde LDL cholesterol waarden).
In geval van een bijkomende behandeling met digitalis, tetracyclinen, natriumfluoride, quinolonen, thiazidediuretica, bifosfonaten en ijzer (zie "Interacties met geneesmiddelen").
Bevat aspartaam, d.i. een bron van fenylalanine.
Zwangerschap en borstvoeding:
Dit geneesmiddel mag in de periode van zwangerschap of lactatie gebruikt worden om een tekort aan calcium te voorkomen of te behandelen.
Bij zwangere of zogende vrouwen wordt een dagelijkse inname van 1.200 mg elementair calcium evenals van 10 mcg (400 IE) vitamine D aanbevolen (Ref. R.D.A.).
Bijwerkingen:
Gastrointestinale stoornissen: zeldzaam gerapporteerd: constipatie, flatulentie, nausea, diarree, epigastrische pijn.
Stoornissen ter hoogte van de nieren en de urine: hypercalciurie.
Bloedstoornissen: gevaar voor hypofosfatemie en uitzonderlijk hypercalciëmie in geval van een langdurige behandeling met hoge dosis.?
Beïnvloeding van de rijvaardigheid en van het vermogen om machines te bedienen:
Geen enkele invloed op de rijvaardigheid en op het vermogen om machienes te bedienen werd vastgesteld
Overdosering:
Symptomen.
Dorst, polyurie, polydipsie, nausea, braken, dehydratie, hypertensie, vasomotorische stoornissen, constipatie. Bij zuigelingen en kinderen kan een vermindering van de groei van de gestalte en van het gewicht de andere tekens voorafgaan.
Behandeling.
Stopzetting van de toediening van calcium en van vitamine D, rehydratie en, naargelang van de ernst van de intoxicatie, een geïsoleerde of gecombineerde behandeling met diuretica, corticoïden, calcitonine, peritoneale dialyse.
Lijst van hulpstoffen:
Citroenzuur — Appelzuur — Gluconodeltalacton — Maltodextrine — Geel-oranje kleurstof S (E110) — Aspartaam — Sinaasappelaroma — Rijstzetmeel — Kaliumcarbonaat.
Bevat een bron van fenylalanine.
Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie:
In geval van een gelijktijdige toediening van hoge dosissen vitamine D, is een wekelijkse controle van de calciurie noodzakelijk.
Bij een gelijktijdige behandeling met thiazidediuretica, wordt aanbevolen de calcemie te volgen omdat thiazidediuretica de urinaire uitscheiding van calcium verminderen.
In geval van een behandeling met digitalis leidt een orale toediening van calcium in combinatie met vitamine D tot een grotere toxiciteit van digitalis. Dit vereist dan ook een strikt klinisch en elektrocardiografisch toezicht.
In geval van een orale behandeling met tetracyclinen of met fluor, wordt aanbevolen ten minste drie uur te wachten vóór de inname van calcium (mogelijke vermindering van de absorptie van tetracyclinen en fluoriden).
Tevens verminderen hoge doses calcium de biodisponibiliteit van quinolonen; het is dus aangeraden om deze antibiotica in te nemen tenminste 2 uur voor de inname van calcium of 4 tot 6 uur na de inname van calcium.
Calcium-zouten kunnen de absorptie van ijzer verminderen; het is dus aangeraden om een tussenpoos van 2 uur in te lassen tussen de inname van ijzer en deze van calcium.
Er wordt aangeraden om minimum 2 uur te wachten tussen een inname van een bisfosfonaat en een inname van calcium (vanwege het risico op een verminderde absorptie van het bisfosfonaat).
Gevallen van onverenigbaarheid:
Calciumzouten kunnen onoplosbare complexen vormen met vele andere geneesmiddelen.
Het is daarom geraadzaam D-vital niet te mengen met andere geneesmiddelen.?